10 Kepentingan Asid Folik Untuk Ibu Hamil Elak Anak Cacat

 

10 Kepentingan Asid Folik Untuk Ibu Hamil Elak Anak Cacat

Asid Folik adalah satu vitamin yang sangat penting untuk pembentukan tulang dan saraf bayi. Biasanya ibu yang mengandung disarankan untuk mengambil asid folik 3-6 bulan sebelum hamil atau lebih baik diambil 1 tahun sebelum hamil.

Tetapi ada juga ibu yang mengandung ini mengalami kehamilan yang tidak dirancang, orang melayu biasa sebut bunting pelamin. Jadi ibu yang mengandung bunting pelamin ini tidak sempat untuk mengambil vitamin asid folik 3-6 bulan sebelum mengandung.

kepentingan asid folik _5

Untuk kes yang tidak sempat mengambil vitamin asid folic sebelum hamil jangan risau kerana masih sempat mengambil asid folik. Asalkan bila tahu sahaja hamil, boleh terus mengambil asid folik sehingga kandungan 12 minggu atau sehingga melahirkan bayi.

 

Kepentingan Asid Folik Untuk Bayi Dalam Kandungan

Asid folik ini adalah satu vitamin memang persatuan doktor seMalaysia menggalakkan ibu-ibu yang sedang hamil mengambilnya kerana ia dapat mencegah dan mengurangkan risiko pembentukan saraf tunjang. Kekurangan asid folik menyebabkan saraf tunjang janin tidak ditutup dengan sempurna dan menyebabkan saraf tunjang bayi terbuka apabila bayi lahir.

kepentingan asid folik _2

keadaan bayi apabila ibu tidak amalkan asid folik

 

Bayi yang mendapat kecacatan ini biasanya akan mengalami masalah pergerakkan kaki, masalah dalam mengawal air besar dan air kecil dan masalah saraf.

Jadi ibu-ibu yang ingin hamil dan sedang hamil digalakkan mengambil asid folik untuk mengurangkan risiko pada bayi.

Ibu-ibu mengandung memerlukan dalam 5mg asid folic setiap hari dan ini tak dapat dibekalkan sepenuhnya oleh diet pemakannan harian kita. Oleh sebab itu ibu perlu mengambil vitamin tambahan asid folic sewaktu mengandung.

 

Makanan Yang Tinggi Dengan Asid Folik

Antara makanan yang tinggi dengan asid folik ialah bayam, kobis, kacang pee, kacang tanah, asparagus, bronkoli dan kacang buncis. Tetapi vitamin di dalam sayur perlu di makan dalam kuantiti yang banyak untuk mendapatkan cukup dos dan perlu di makan dan perlu di masak dengan betul supaya kandungan asid folic tidak rosak sewaktu di masak.

kepentingan asid folik _3

Sebab itu, ibu-ibu perlu mengambil asid folic setiap hari dan bukan jika terlupa terus ambil sepuluh biji kerana ia tak sama sebab penyerapan vitamin asid folic di dalam usus adalah seminimum yang boleh. Jadi ia tidak boleh bergantung banyak mana ibu-ibu itu ambil asid folic tetapi ibu-ibu perlu mengambilnya dengan konsisten setiap hari. Itu lebih afdal.. 🙂

 

Makan Sayur Setiap Hari? Makan Pil Lebih Mudah

Pada yang nak konsisten ambil asid folic setiap hari boleh saja amalkan ambil asid folic dalam bentuk kapsul. Satu biji kapsul dah complete, tak perlu nak fikir cukup ke tidak asid folic setiap hari yang nak kene ambil.

Jadi Kak Ayu nak sarankan kepada ibu-ibu muda untuk ambil asid folic dari jenama yang dibuat dari bahan semulajadi, berkesan dan selamat iaitu B-Complex Shaklee.

kepentingan asid folik _4

Mengandungi 120biji dan harga mampu milik..

 

Jika ibu-ibu diluar sana ingin dapatkan SET KEHAMILAN yang selamat, berkesan dan semulajadi, ibu-ibu boleh tahu lebih lanjut dengan banyak info, KLIK SINI.

Tak pernah terfikir Asid Folik penting untuk bayi, ingin tahu lebih banyak info?? KLIK SINI.

 

Sebarkan kebaikkan, semoga info ini bermanfaat kepada anda dan teman anda.. 🙂

 

 

Ayu Rosman

SMS / WhatsApp : 013 205 0607

Like FB: AyuRosman

SID : 915071

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge