7 Jenis Makanan Dapat Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil

 

Makanan Ini Dapat Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil Supaya Tidak Buasir

Buasir boleh jadi bila kita tak kerap buang air besar atau kurang minum air atau kurang makan makanan yang tiada serat. Tetapi hari ini Kak Ayu nak kongsikan kepada ibu-ibu yang sedang hamil tentang topik cara mengatasi sembelit bagi ibu hamil.

Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil

Rata-rata ibu-ibu yang sedang mengandung memang mudah terkene buasir. Sembelit bukan saja terjadi pada ibu hamil saja, tapi boleh terjadi pasa sesiapa pun.

Sembelit terjadi pada ibu yang hamil disebabkan peningkatan hormon progresteron yang menyebabkan gerak usus menjadi melambat. Situasi ini mengakibatkan najis berada lebih lama dalam usus dan susuh untuk dikeluarkan.

Sembelit juga boleh terjadi disebabkan pola diet pemakanan ibu hamil yang tidak seimbang. Sebelum itu Kak Ayu nak kongsikan video pendek(2 minit) tentang bagaimana Puan Deejah ini dapat mengatasi sembelit semasa hamil dan berpantang.

 

7 Jenis Makanan Dapat Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil

#1: Betik

Betik mengandungi vitamin C dan juga buah yang mempunyai serat yang tinggi. Anda digalakkan menjadikan betik sebagai makanan pencuci mulut, sekaligus dapat mengatasi sembelit dengan mudah bagi ibu hamil.

Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil _3

 

#2: Timun

Timun juga dapat mengandungi kalsium, vitamin C dan zat besi. Timun sama juga macam betik dapat mengatasi sembelit seseorang.

 

 

Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil _4

 

#3: Kurma

Kurma kita sedia maklum adalah serat buah yang terbaik. Ini makanan yang Kak Ayu memang amalkan setiap hari atleast sebiji.

Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil _5

 

#4: Air masak

Amalkan atau biasakan diri minum air masak sehari 3 atau 2 liter. Ini adalah perkara wajib kerana air adalah salah satu sumber utama manusia.. 🙂

Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil _8

 

#5: Limau

Limau tinggi dengan vitamin C sangat mudah untuk melawas.

Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil _6

 

 

#6: Pisang

Kita sedia maklum pisang memang makanan serat elok sangat untuk lawas. Ia mengandungi vitamin C dan fiber yang tinggi juga.

Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil _7

 

#7: OsteMatrix dan Vita-C

Bagi ibu yang mengandung digalakkan untuk mengambil suplemen ini untuk elakkan sembelit. Wajib ibu yang mengandung mengamalkan Vita-C dan OsteMatrix setiap hari hari iaitu sebanyak 1000mg. Amalan cara mudah ini dapat mengatasi sembelit bagi ibu hamil.

Mengatasi Sembelit Bagi Ibu Hamil _2

 

Kak Ayu memang dapat rasakan perbezaannya apabila sudah mengamalkan OsteMatrix dan Vita-C ini. Anak pertama dulu memang sembelit sampai bawa ke hospital, tapi waktu anak kedua sembelit tak pernah jadi pun.

Memang Kak Ayu akui sembelit memang sengsara sangat. Selain itu, Kak Ayu juga mengambil set berpantang premium Shaklee. Rasa badan sentiasa sihat saja selepas amalkan Shaklee. Rugi pada yang tak pernah cuba.

Jadi Kak Ayu sangat sarankan kepada adik-adik yang baru mula hamil tapi sembelit boleh lah ambil OsteMatrix dan Vita-C sebagai rutin suplemen anda.

Kepada adik-adik yang sedang hamil dan ingin elak atau nak atasi sembelit sewatu hamil dapatkan SEKARANG!. Jangan tunggu lagi, sebab sembelit bagi ibu yang sedang hamil bahaya tau. Dapat set sembelit bagi ibu hamil ini dari saya 013 205 0607 – Kak Ayu.

Kak Ayu akan bimbing anda cara pemakanan yang betul dan berkesan supaya anda tak sembelit hingga jadi buasir lagi.

 

 

Sebarkan Kebaikkan.. 🙂

 

Ayu Rosman

SMS / WhatsApp : 013 205 0607

Like FB: AyuRosman

SID : 915071

 

Daftar Ahli _1

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge