Apakah Itu Bell Palsy. Bolehkah Ia Sembuh Sepenuhnya?

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

 

Kita fikir ramai orang tahu tentang penyakit bell palsy ni tetapi sebenarnya masih ramai lagi yang tidak tahu tentang penyakit ini. Bukan penyakit ini kurang glamour tetapi mungkin hanya beberapa peratus saja yang alaminya.

Penyakit bell palsy ini ialah dimana otot-otot pada bahagian muka iaitu pada bibir, hidung dan mata biasanya yang berlaku akan lemah. Apabila otot pada bahagian tersebut lemah, kelihatan wajah muka jadi herot atau jatuh kebawah.

Masalah sebegini terjadi secara tiba-tiba ketika bangun dari tidur. Otot pada wajah akan lemah dan jatuh hanya pada bahagian sebelah saja samada kiri atau kanan.

 

Adakah Bell Palsy Menyerang Kerana Faktor Usia?

Bell Palsy tidak menyerang kerana faktor usia seseorang itu tua, tetapi pernah juga berlaku kepada orang usia yang muda juga.

Antara punca bell palsy ialah akibat bengkak dan keradangan saraf yang mengawal otot-otot di satu sisi muka. Atau mungkin tindak balas yang berlaku selepas jangkitan virus.

Kebiasaannya, penyakit bell palsy ini ialah bersifat sementara tetapi memakan masa yang agak lama untuk pulih kepada asal jika tidak dirawat dengan cepat.

 

Bolehkah Penyakit Bell Palsy Sembuh Semula?

Apabila diserang penyakit bell palsy, perkara pertama sekali ialah pesakit agak malu untuk berhadapan dengan orang ramai kerana sebelah muka sudah pun herot atau jatuh kebawah.

Mata, hidung dan mulut sebelah yang akan jatuh. Mata mula mengeluarkan air mata yang tak boleh dikawal. Keadaan muka yang tertarik itu akan rasa agak tegang dan sakit. Ada juga kadang tidak rasa sakit.

Bell palsy boleh dirawat dengan membuat akupuntur dan amalkan suplemen yang boleh merawat kembali otot saraf yang bermasalah pada bahagian muka. Pastikan anda dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu.

Jika rawatan untuk atasi bell palsy dirawat segera ia keadaan pesakit boleh kembali kepada normal. Tetapi jika dibiarkan berkemungkinan boleh cacat selamanya.

 

Apakah Cara Alternatif Merawat Bell Palsy?

Ingin tahu cara alternatif untuk atasi masalah bell palsy dengan berkesan?

Jemput klik dan baca sini >> Cara Berkesan Merawat Bell Palsy Dengan Resveratrol Untuk Sembuh

Jemput klik dan baca sini >> Testimoni Atasi Bell Palsy Dengan Cepat Dan Berkesan

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh terus hubungi atau WhatsApp saya. Klik button WhatsApp untuk terus WhatsApp saya.. 🙂

 

 

rujukan : mayoclinic.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge