Cara Merawat Bell Palsy Elak Jadi CACAT KEKAL!

 

Bell Palsy ialah keadaan dimana pada bahagian sebelah muka menjadi senget dan jatuh kebawah serta seolah-olah kita tidak dapat mengawal otot muka. Atau erti kata lain lumpuh. Tetapi bell palsy bukanlah strok yang kita takut dan risaukan.

Langkah pertama terus rujuk doktor untuk dapatkan nasihat dan merawat bell palsy dari pakar doktor terlebih dahulu. Bell palsy bukan terjadi sebelum kita tidur tetapi ia biasa terjadi selepas kita tidur dan mula sedar apabila kita bangun dari tidur.

Bell palsy berpunca dari virus yang menyebabkan urat saraf terhenti berfungsi dan ia berlaku secara tiba-tiba serta terjadi pada sebelah bahagian muka sahaja. Jangkitan virus ini boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengenal usia. Jangan berlengah untuk merawat bell palsy.

 

cara-merawat-bell-palsy-10

 

Apakah Virus Penyebab Bell Palsy?

Virus kepada punca bell palsy ialah virus herpes simplex. Ini ialah hasil kajian dari pakar sekumpulan penyelidik yang dapat mengesan tetapi walaubagaimanapun punca sebenar bell palsy masih tidak dapat diketahui hingga kini.

Jangkitan virus ini akan menyebabkan bahagian saraf muka dan otot muka tidak dapat kita kawal atau ia akan menjadi tegang. Sesiapa sahaja boleh terkena tanpa mengira usia.

 

Akibat Atau Gejala Masalah Bell Palsy

Kesan dan akibat kepada pesakit bell palsy, seseorang itu akan mengalami berbagai masalah pada bahagian muka terutamanya. Antaranya ialah:

 • Muka menjadi jatuh dan senget kebawah pada sebelah bahagian sahaja
 • Mata sukar untuk tutup dan kadang kala keluar air mata tanpa boleh dikawal
 • Kening juga jatuh kebawah
 • Air liur akan sukar dikawal
 • Bibir mulut jatuh kebawah sebelah
 • Sukar buka mulut dan kunyah makanan dengan baik
 • Lidah terasa kebas-kebas
 • Kadang kala muka sebelah jadi tegang dan sakit
 • Telinga menjadi sakit pada permulaannya
cara-merawat-bell-palsy-6

Rawatan fisioterapy bell palsy

 

Cara Merawat Bell Palsy

Tidak semua orang akan mendapat tanda-tanda bell palsy seperti sakit belakang telinga dan lain-lain, sebab setiap orang mendapat pengalaman yang berbeza-beza. Ada segelintir doktor akan nasihatkan untuk mendapatkan rawatan fisioterapi.

Merawat bell palsy dengan fisioterapi ialah dengan melakukan urutan atau senaman muka seperti urut pada bahagian kening urut keatas, buat muncung, gelembungkan mulut dan bermacam-macam lagi dengan teknik senaman muka yang betul. Tetapi ia perlu dilakukan perlahan-lahan jangan dipaksa untuk elak dari jadi lebih serius.

Selain itu doktor juga akan nasihatkan untuk mengambil steroid. Steroid ini dapat menghalang keradangan dari dalam bagi pesakit bell palsy. Tetapi steroid terdapat beberapa kesan sampingan iaitu:

 • Sukar untuk tidur
 • Rasa loya
 • Pening kepala
 • Penghadaman yang tak sempurna

Pastikan anda merujuk doktor.

 

Tip Berkesan Merawat Bell Palsy Selain Ubat

Tahukah anda ada alternatif lain dalam merawat bell palsy yang membolehkan pesakit bell palsy sembuh dalam tempoh yang singkat. Kebiasaannya pesakit bell palsy ambil masa setahun untuk pulih tetapi jika disusuli dengan konsisten dan sabar, cara ini dapat membantu dengan cepat dan berkesan.

Merawat bell palsy dengan amalkan suplemen Vivix dapat membantu merawat bell palsy dari dalam dengan baik kerana kandungan suplemen Vivix ini mengandungi bahan-bahan 100% organik dari tumbuhan yang tidak memberi kesan sampingan yang negative.

Suplemen Vivix ini adalah makanan tambahan yang mencukupkan keperluan zat nutrisi dalam badan. Bell palsy menyebabkan kelemahan saraf otot  jadi Vivix bantu menguatkan dan membaik pulih semula sel-sel saraf seluruh anggota badan yang lemah. Selain rawatan fisioterapi untuk merawat bell palsy, digalakkan juga ambil suplemen Vivix supaya dapat support dan bantu kerosakan dan keradangan dari dalam badan.

 

Kelebihan Polifenol Dan Resveratrol Vivix Merawat Bell Palsy

Vivix ialah minuman yang mempunyai resveratrol sifat anti radang yang tinggi selain itu ia juga sebagai anti kanser. Polifenol yang terdapat dalam VIvix telah terbukti secara saintifik dapat mengurangkan masalah penyakit yang kronik. Vivix ini dapat memperbaharui dan merawat hingga ke dalam sel-sel rosak dalam bandan. Bermakna sel-sel saraf yang rosak akibat bell palsy dapat diatasi dengan Vivix.

Vivix bukan saja berkesan dengan terbukti dari segi kajian saintifik tetapi terbukti berkesan juga kepada yang mengamalkannya konsisten. Ada beberapa testimoni Vivix berjaya merawat bell palsy. Sebelum itu lihat dulu kelebihan Vivix.

 • Bantu membunuh virus yang boleh menyebabkan penyakit
 • Bantu meningkatkatkan sistem imun, iaitu tingkatkan sistem pertahanan badan
 • Bantu memulihkankan kelemahan saraf otot muka yang jatuh dan senget
 • Bantu perbaiki struktur muka
 • Bantu memberi tenaga dan kesihatan bertambah baik
 • Bantu bagi masalah penyakit kronik

Vivix ialah minuman yang mengandungi resveratrol yang 10x ganda tinggi dari resvertrol biasa. Ia tanpa alkohol, tanpa pewarna tambahan malah ia adalah 100% semulajadi, halal diambil. Vivix telah membantu ramai orang termasuklah dalam merawat bell palsy, lihat testimoni ini.

 

 

cara-merawat-bell-palsy-1

Vivix bantu merawat bell palsy

 

 

cara-merawat-bell-palsy-2

Merawat bell palsy dengan minuman botani

.

cara-merawat-bell-palsy-3

Seorang ayah diberi suplemen Vivix untuk merawat bell palsy

 

cara-merawat-bell-palsy-5

Terbukti Vivix membantu dalam merawat bell palsy.

 

Cara Dapatkan Vivix Untuk Atasi Bell Palsy

Cara order Vivix ialah dengan hubungi atau WhatsApp saya Rahayu – 013 205 0607. Iktiar dan tindakan anda hari ini dengan amalkan Vivix suplemen dapat bantu masalah bell palsy. Klik button WhatsApp dibawah untuk terus WhatsApp saya.

 

 

cara-merawat-bell-palsy-8

Vivix 2 botol lebih jimat banyak.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge