Kepentingan Asid Folik Sebelum Dan Semasa Hamil

Tahniah bagi ibu yang sedang hamil. Tapi jika kita lihat gambar diatas ini, kita akan rasa risau dan sedih jika perkara ini terjadi pada bayi yang kita kandung. Sedikit perkongsian tentang kepentingan asid folik

Sebagai ibu yang sedang hamil perlu menitik beratkan kepentingan vitamin atau suplemen untuk kesihatan diri sendiri dan juga kandungan. Begitu juga lah kepentingan asid folik.

Asid folik ialah sejenis nutrisi dibawah kumpulan vitamin B. Ia biasa terdapat dalam beberapa jenis sayuran, buah, yis. Termasuklah dalam makanan seperti roti, bijiran serat dan sebagainya.

Sebelum hamil digalakkan ambil asid folik kerana ia sebagai persediaan untuk bagi rahim menjadi lebih subur sebelum janin ada lagi.

Kepentingan Asid Folik Jangan Ambil Ringan

Asid folik sangat penting bagi ibu hamil kerana ia bantu melindungi kesihatan sistem saraf bayi yang dikandung sejak janin lagi.

Dalam erti kata lain asid folik bantu elak bayi dari mendapat kecacatan pada saraf tunjang dipanggil spina bifida. Kecacatan kekal.

Pada trimester pertama bagi ibu hamil, proses perkembangan janin berlaku dengan sangat cepat. Sebab itu kebanyakkan semua doktor akan advise asid folik wajib diambil setiap hari. Ia sangat berisiko.

Apabila masuk trimester kedua, ibu hamil masih boleh ambil asid folik kerana ia membekalkan tenaga kepada ibu.

Seorang ibu yang telah mengalami seorang anak yang cacat spina bifida, anak seterusnya juga berisiko untuk mendapat cacat yang sama.

Antara makanan yang mengandungi folat ialah:

  • bayam
  • bendi
  • betik
  • asparagus
  • bronkoli
  • oat

Vitamin B Yang Selamat Diambil Sebagai Asid Folik

Cara Dapatkan Vitamin Ini

Vitamin Asid folik ini dijamin selamat oleh KKM, berkesan dan semulajadi. Ramai wanita yang hamil dan tidak hamil gembira consume vitamin ini.

Berminat untuk dapatkannya boleh terus hubungi atau WhatsApp saya Ayu – 013 205 0607. Boleh contact sekarang untuk pertanyaan. Atau klik button whatsApp dibawah.

Jemput klik & baca entry ini, mungkin anda berminat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge