Team Building Bagi Yang Ingin Memulakan Perniagaan Online

 

Beberapa hari lepas saya menghadiri team building yang dianjurkan oleh team leader Shaklee kami iaitu dari team StarGazer Family. Dalam team building ini dihadiri oleh 9 orang.

Biarpun 9 orang sahaja tetapi objektif tercapai dan dapat membincangkan serta bertukar ilmu dan pendapat. Erti kata lain kami jadi lebih fokus. Ada yang datang dari Muar, Hulu Langat, Shah Alam, dan Puchong.

Team building Shaklee anjuran dari leader kami ini dijalankan selama 2 hari 1 malam di sebuah homestay yang sangat cantik iaitu Adelia’s Homestay di Bandar Mahkota Cheras. Homestay yang bersih dan luas. Klik sini untuk tahu tentang homestay yang memukau ini.

 

team-building-bagi-yang-ingin-memulakan-perniagaan-online

 

Sesi Pertama – Team Building Untuk Peniaga Online

Secara ringkasnya setibanya saya hadiri dalam team building ini, sesi pertama adalah sesi suai kenal iaitu sesi memperkenalkan diri masing-masing. Seterusnya ialah sesi “Big Why”.

Apa itu “Big Why”? Big Why ialah sesuatu yang guide kita atau drive kita untuk terus lakukan sesuatu tanpa rasa jemu dan consistent. Untuk sesi ini masing-masing diminta untuk kongsikan Big Why sendiri.

 

team-building-bagi-yang-ingin-memulakan-perniagaan-online-1

Saya dah jana sale ratus ribu dengan bisnes online ­čÖé

 

 

Big Why saya kenapa ingin berbisnes ialah kerana anak-anak, suami, dan mak ayah. Inilah orang-orang kesayangan saya yang perlu saya gembirakan. Apabila setiap orang kongsikan Big Why masing-masing ia berserta dengan air mata.

Big Why ini yang membuat kenapa saya masih kekal didalam bisnes Shaklee, selain bisnes Shaklee ini sangat mudah kita perlukan Big Why.

 

Sesi kedua – Team Building Untuk Peniaga Online

Sesi seterusnya pula perkongsian tentang KPI (key performance index) dalam berbisnes. Kalau dalam setiap company besar atau pun kecil pasti ada KPI yang perlu dicapai. Macam itu jugalah KPI dalam bisnes sendiri perlu ada.

 

team-building-bagi-yang-ingin-memulakan-perniagaan-online-1

khusyuk mendengar dan menerangkan ­čÖé

 

Kita yang perlu letakkan KPI dalam jangka masa panjang dan jangka masa pendek. Bila KPI telah ditetapkan kita wajib follow dan capai KPI itu.

KPI telah ditetapkan setiap orang dan mempunyai skill masing-masing untuk capai KPI tersebut dengan bermacam cara. Ada beberapa cara teknikal untuk capai, marketing online dan offline.

Setiap sesi kami diberi untuk tonton video yang memberi motivasi kepada kami supaya terus termotivasi dalam berbisnes.

 

Sesi Ketiga –┬áTeam Building Untuk Peniaga Online

Kemudian, sesi seterusnya ialah sesi bergambar. Setiap orang perlu bergambar untuk letak pada profile FB. Kami juga bergambar beramai-ramai. Sebelum habis team building ini, kami review semula apa yang telah kami pelajari selama 2hari.

 

team-building-bagi-yang-ingin-memulakan-perniagaan-online-4

Minum petang kami ­čÖé

 

Last part ialah untuk menamakan team group masing-masing. Kami perlu declare diri sendiri sebagai ketua dalam berbisnes. Kami perlu improve skill dan asah bakat untuk jadi leader.

Kami juga diajar untuk mencari kelemahan dan kekuatan diri sendiri. Banyak perkara yang saya belajar dari team building ini.

Bisnes Shaklee adalah bisnes yang menguntungkan. Selain itu saya mempunya bisnes support yang sangat membantu untuk terus bina income ratus ribu. I am B.O.S = I Am Business Owner Shaklee.

 

team-building-bagi-yang-ingin-memulakan-perniagaan-online-5

I Am B.O.S

 

Pada anda yang masih tercari-cari bisnes yang menguntungkan boleh hubungi saya, Group Magika Empire.. ­čÖé

 

Comments (1)
  1. Ros April 18, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge