Tip Atasi Anak Sembelit Dengan Cara Semulajadi

 

Cara Mudah Atasi Anak Sembelit Supaya Mak-mak Tak Perlu Nak Kene Korek!

Rata-rata mak-mak diluar sana mesti pernah mengalami kes anak sembelit kan? Anak menangis-nangis menahan sakit, mak mana yang tahan tengok saja kan..ada yang sampai mama atau papa tolong korekkan tak? Kak Ayu mengaku pernah buat pada anak suatu ketika dulu. Tapi sekarang Kak Ayu dah jumpa tip atau cara atasi anak sembelit dengan mudah.

Kak Ayu nak berkongsi tip ini kepada ibu-ibu muda di luar sana yang mungkin tak tahu atau buntu macam mana lagi lah cara nak kasi anak tak sembelit. Semoga info cara mudah atasi anak sembelit ini memberi manfaat kepada anda semua.. 🙂

cara atasi anak sembelit _6

Sembelit berlaku apabila iar besar terkumpul lama di dalam usus besar dan menyebabkan usus besar menyerap terlampau banyak air. Ia mendorong kepada ia besar yang keras dan kering sekaligus membuatkan ia susah untuk dilepaskan.

 

Penyebab Anak Sembelit

  • Kekurangan serat makanan kerana serat makanan membantu melembutkan najis dan memudahkan pergerakan usus.
  • Anak terlalu banyak mengambil makanan ringan yang mengandungi banyak garam dan perasa.
  • Kurang minum air masak.
  • Sesetengah ubat boleh menyebabkan ketidakselesaan. Ibubapa yang meminta nasihat doktor bagi masalah usus anak seharusnya memaklumkan doktor mengenai ubat-ubatan yang sedang diambil oleh anak.
  • Menahan bila ingin buang air besar kerana sibuk bermain, keadaan ini memburukkan lagi sembelit anak.
  • Menahan pergerakan usus menyebabkan najis ditolak kembali ke rektum atau anus, peringkat terakhir penghadaman di mana najis ditolak keluar daripada badan melalui pergerakan usus. Ini menyebabkan otot-otot di rektum dan hujung usus besar meregang dan menjadi kurang efektif. Pada masa yang sama, usus besar terus menyerap air daripada najis dan membuatkan ia menjadi keras, kering dan sekaligus sukar dikeluarkan.

 

cara atasi anak sembelit _4

Gambar ini menunujukkan najis yang lembut iaitu normal dan keras pada gambar yang tidak normal..

 

 

Tanda-tanda Apabila Anak Sembelit

  • Menangis ketika nak membuang.
  • Rasa tak selesa semasa nak membuang.
  • Rasa sakit ketika meneran.
  • Najis keras dan berketul-ketul.
  • Ketut dan najis agak berbau dari biasa.

 

Kesan Apabila Anak Sembelit

  • Perut akan kembung.
  • Rasa tidak selesa.
  • Luka berdarah di bahagian dubur (kesian).
  • Anak rasa trauma nak membuang air besar sebab takut sakit.
  • Ketulan najis keras kadang-kadang boleh dirasa pada perut.

 

Cara Elak Anak Daripada Sembelit

  • Ibubapa perlu perlu menjaga kesihatan usus anak dengan membuat beberapa perubahan pada diet anak-anak.
  • Perkenalkan serat makanan dalam diet harian anak-anak yang berkualiti tinggi seperti buah prun, kismis, kacang pea, kekacang, brokoli, sayur-sayuran berdaun dan biji-bijiran.
  • Berikan anak-anak minum banyak air, terutamanya semasa anak aktif atau kurang sihat.
  • Jika anak sudah pandai ke tandas, galakkan anak-anak kerap mengunakan tandas dan ajar anak jadikan ia sebagai rutin harian.
  • Tip paling mudah ibu-ibu cuma perlu mengamalkan Meal Shake Shaklee untuk beri pada anak sebagai pengganti segala vitamin di dalam badan dan paling penting dapat elakkan anak dari sembelit.

 

Sebelum tu Kak Ayu nak belanja satu video pendek, pengalaman seorang ibu yang mempunyai anak yang kerap sembelit. Tapi akhirnya temui jalan penyelesaian.. 🙂

 

Kelebihan Meal Shake Shaklee

  • Ia penyelesaian kepada sembelit anak-anak jika diambil secara konsisten.
  • Mengandungi sumber protein, vitamin dan mineral tambahan.
  • Ada 9 jenis asid amino untuk tumbesaran dan perlindungan anak-anak.
  • Meal Shake 100% dari bahan semulajadi, tiada campuran bahan tiruan, pewarna atau perasa.
  • Ia berbentuk serbuk dan berperasa vanilla.
  • Ia boleh dicampur dalam minuman anak-anak seperti dalam susu, milo, jus buah atau sebagainya.

 

Pengalaman Cara Atasi Anak Sembelit Dengan Meal Shake

Testimoni #1

cara atasi anak sembelit _2

 

Zainora Shaklee: irme bg susu ape?? ank suling sy de mslh sembelit yg kritikal…dh bwk gi pakar pun…tp hasil nyer same jer..hurmmm…br seminggu sy mencube meal shake…ms 2 3 hari x nmpk sgt hasil nyer…still najis keras tp dh msl hari 4 & seterusnya nyer alhmdullh hari2 die buang air besar & xsusah sgt nk buang…kalo dlu sampai darah kuar stp kali sembelit…ank sy pn xmo mkn mule2 aritu…tp skg selera menjadi sgt…syukur sgt…

 

 

Testimoni #2

cara atasi anak sembelit _3

 

 

Zaza Zainal Shaklee

as salam semua… pagi ni mood nk share testimoni.. heheh… MEALSHAKES~~~

  1. kulit aisy semakin licin… kalau dulu akan ada bintik2 kt badan dye..skunk da kurang & makin cerah
  2. selera mkan & minum susu sangat2 bertambah.. sblm ni minum susu kt taska 3 kali je.. malam xde minum botol just direct feeding mama ja.. skunk dah jadik 5 kali plus waktu malam 2 kalai.. dats means aisy minum 7 kali susu sehari (x termasuk bf mama)
  3. kalau dulu slalu sembelit.. tiap kali nk yak, dye akan menanges.. sian… skunk tidak lagik… syukur alhamdulillah…

so, tu la dye testimoni dari anak saya sendirik, Izz Aisy Ammar (1 thn 5 bln) yang baru minum MS selama lebih kurang 1 bln.. 🙂

 

 

Testimoni #3

cara atasi anak sembelit _1

 

Yana Ramly

Assalamualaikum semua,
Dah lama tak share kat sini 🙂
Inilaa anak saya Ariff yang sekarang. Nak masuk umur 3 tahun tak lama lagi. Selera makan dia improve banyak sejak ambik mealshakes & vit c chewabable masa umur 1 thn lebih hingga sekarang. Sembelit dah jarang sangat2. Selsema pun dah boleh sembuh dengan cepat, tak macam dulu. Tak perlu ubat klinik pun.
Ariff dah tak perlu ambik mealshakes hari2. Cukup 3x seminggu, 1 sudu masuk dalam susu dia setiap pagi. Cukup time dia akan akan tanya nasi. Kesukaan dia telur. Air masak pun dah tak payah nak paksa2 macam dulu.
Selain tu Ariff sangat aktif & cerdas. Dia cepat tangkap apa yang diajar. Dah lama tak timbang berat dia. Tapi saya risau berat dia asalkan dia sihat..
Feel free to share.. 🙂

 

 

Berapa Harga Meal Shake Untuk Atasi Anak Sembelit?

Meal Shake ini berbentuk serbuk yang berperisa vanilla dan ia sebanyak 544gram. Harga mampu milik, hanya RM120.58. Dan penggunaanya bertahan lebih dari sebulan, maka tak perlu beli setiap bulan, jimatkan?

Untuk sebarang pertanyaan boleh WhatsApp/SMS Kak Ayu segera 013 205 0607. Ibu mana yang tak rasa kesian melihat anak menangis kesakitan kan? Kalau orang dewasa kene sembelit pun sakit sampai boleh jadi buasir, inikan pula si manja anda. Sedih sangat..jadi jangan tunggu lagi, dapatkan sekarang!

Pengalaman Kak Ayu beri Meal Shake pada anak, anak jarang-jarang sembelit, jarang-jarang demam, jarang-jarang batuk dan selsema. Alhamdulillah, berkat usaha amalkan Meal Shake..mudah saja cuma campurkan 1 scoop dalam susu anak atau minuman kegemaran si manja anda.. 🙂

Rugi jika ibu-ibu tidak amalkan Meal Shake, Kak Ayu dan ibu-ibu lain dah! Anda bila lagi? Dapatkan sekarang juga.. 🙂

[alert-announce]Best untuk dibaca: Cara mudah atasi eczema anak[/alert-announce]

 

Sebarkan kebaikkan.. 🙂

 

Ayu Rosman

SMS / WhatsApp : 013 205 0607

Like FB: AyuRosman

SID : 915071

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge